Skip to main content

Özcan Alper ve Türk Sinemasında Politik Eleştiri

Başlığı bilerek iddialı yazdım. Hayır uzun bir yazı değil sadece Gelecek Uzun Sürer [1] [2] filmini şöyle tekrar bir izleyince gerilip yazdığım kısa bir eleştiri.
Filmi daha önce parça parça izleme fırsatı bulmuştum ve izler izlemez de filmde kullanılan bir çok muziği severek tekrar tekrar dinlemiştim  [3].

Filmin konusu beni gerçekten çok meraklandırmıştı. Konusu gereği müzik çalışması çok güçlü bir olmasını zaten bekliyordum.

Filmin, konu aldığı probleme sert eleştirel bir bakışla yaklaşmasını bekliyordum ancak sadece olan bir durumu aktarmakla yetinmiş gibi. Nuri Bilgi Ceylan filmlerinde çok yoğun gördüğümüz "sigaralı ve düşünceli anlar"dan da var filmde.

Ülke için son derece önemli bir konu ele alındığında filmden sonra insanlarda bir farkındalık ve güçlü bir politik bakış kazandırılması bekleniyor tabi. Ancak Gelecek Uzun Sürer'de sıradan bir okuyucu olarak estetik kaygıları daha çok gördüm. Konu çok steril ele alınmış. Özcan Alper ellerine plastik doktor eldivenlerinden takmış, gömleğine de papyon. Başrolü paylaşan kızcağız film boyunca bir kendini vermedi gitti konuya. Gaye Gürsel bu filmde sevmedik seni.


Özetle Hissetirmesi beklenen toplumsal acıyı asla hissetiremeyecek bir film. 
Hakkını vereyim film boyunca çok güzel manzaralar yakalanmış ama çok sıkıyor cidden. Müzikleri ve Özcan Alper'in tarzı için izleyebilirsiniz. İzlemezseniz çok şey kaçırmazsınız.


 
İstanbul'da bir üniversitede müzik araştırmaları yapan Sumru (28), ağıt derlemeleri ile ilgili yaptığı tez çalışması için birkaç aylığına ülkenin güneydoğusuna yolculuğa çıkar. Kısa süreliğine çıktığı bu yolculuk, hayatının en uzun yolculuğuna dönüşür. Bu yolculukta Sumru'nun yolu Diyarbakır sokaklarında korsan DVD satan Ahmet, Diyarbakır'da tek başına kalmış yıkık dökük kilisenin bekçisi olan Antranik amca ve bölgede sürmekte olan 'adı konulmamış savaşa' tanıklık eden pek çok karakterle kesişir.
Sumru, üç ay boyunca kaldığı Diyarbakır'da peşinde olduğu ağıtların hikayelerini ararken kendi ertelediği acısıyla da yüzleşir. Diyarbakır'dan Hakkari'de bulunan boşaltılmış bir dağ köyüne doğru yola çıkarken bu tehlikeli yolculuğa anlam veremeyen Ahmet'in "Neden bu köy, orada ne var?" sorularını yanıtsız bırakır.

1. Resmi sitesi : http://www.gelecekuzunsurer.com/en
2. Film detayları http://www.sinemalar.com/film/187839/gelecek-uzun-surer
3. Khaçadur Avedisyan - Ororotsayin (Ninni) http://www.youtube.com/watch?v=NYqa-DAjuJI




Comments

Popular posts from this blog

Aşağıya Yazmışım "Creative Commons Attribution 3.0 Unported" Diye

Kardeşimin perişan olmuş dizüstü bilgisayarının üstüne sticker ararken  pek istediğimizi bulamadık ama birden kaşıma bu çıktı : http://urun.gittigidiyor.com/LAPTOP-NOTEBOOK-ETIKET-SKIN-STICKER-10_W0QQidZZ24039906#aciklama Adam şöyle yazmış : "ORJİNAL LAPTOP/NOTEBOOK  SKIN STICKER" çok tanıdık geldi :) sonra hatırladım öylesine bir şey yapmıştım te ne zaman. O da şöyleydi (evil pattern) :  http://hasantayyar.blogspot.com/2008/10/evil-pattern.html Şimdi asıl mesele alması ve hatta ticari amaçla kullanması değil asıl mesele bu kadar basit bir açık lisansa uygun davranamaması :  http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ Hem ok utandım. En berbat ve saçma denememi kulanmış halbuki daha güzelleri üstelik laptop üzerine güzel gidecek şeyler de denemiştim. Mesela keike şunları alsaymış : http://hasantayyar.blogspot.com/2009/10/pourpre-nebuleuse.html http://hasantayyar.blogspot.com/2009/07/uydurdum.html http://hasantayyar.blogspot.com/2009/06/amacm-wallpaper-ol...

Şehir içi bisiklet sürücülerine notlar -1 (Güç meselesi)

Son zamanlarda şehir içinde fazla bisiklet kullanmaya başladım. Arkadaşlar da sormaya başladı "nasıl bu kadar fazla yol kat edip hiç yorulmuyorsun" gibi sorular işte. Dedim parça parça "tip"ler yazayım. 1. Güç Dengesi Kuralı Bacaklarınızın ikisini birden yormanıza gerek yok. Güç dengesi diye bir kural uydurdum. Mantık şu  - pedallara güç verirken ilk aşamalarda sadece bir tarafa yoğunluk verin. Örneğin sadece sağ bacağınızla güç uyulayın sol bacağınız kendiliğinden salınsın. bir süre sonra sağdan gücü çekin ve sola verin. Böyle bir döngü içinde daha şehir içinde daha uzun mesafe alır ve daha az yorulursunuz. 2. Doğru Çark Önemli Yani vites! doğru vites. Yolunuzun düzgün olup olmaması veya eğimine göre vitesinizi ayarlamayı unutmayın! 3. Hızlanma ve yavaşlamalar mümkün olduğunca doğrusal olmalı Özellikle genç bisiklet sürücüleri hızlanırken logaritmik hızlanıyorlar. Kesinlikle yanlış! Gücünüzü yavaş yavaş vermeniz ve hızlanmanızı dengeli tutamanız önemli....

Cesaret Ana ve Çocukları - Bertolt Brecht / Devlet Tiyatroları Gösterimi

Cesaret Ana ve Çocukları - Devlet Tiyatroları Gösterimi İki hafta önce İrfan Şahinbaş Atölye tiyatrosunda izlediğimiz oyun ciddi emek isteyen bir oyundu. Seyirci için dahi oldukça yorucu. Oyunun 3 saat olduğunu bilmeden gidince zaten  Brecht 'in tarzı gereği daraltılar basarak izlediğimiz oyun biraz yorucu geldi bize. Daraltı dediysem kötü anlamda değil. Daha önce Brecht okuduysanız veya bir oyununu izleme şansınız olduysa ne demek istediğimi fark etmişsinizdir.  Brecht seyircinin bilincini açık tutmayı amaçlıyor sanırım hep. Oyunda bölümler arasında bir perde iniyor ve o bölümü önceden özetliyor. Bu da yine seyircinin algısını daha açık tutuyor. E haliyle yoruyor tabi. O yüzden bizim gibi bir gece öncesindne az uyku ile gitmeyin. Zaten oyun biraz yoracak sizi. Öyle İstanbul Şehir Tiyatrolarında izlediğiniz kumpanyalar gibi eğlenmeye gelmeyin arkadaşlarınızla (burda bir yergi yok). Oyunla ilgili bir kaç yazı http://nesrinmutlu.blogspot.com/2013/01/cesaret-a...