Skip to main content

Macbeth - Ankara Devlet Opera Balesi



Daha ilk saniyeden mükemmel bir ön yargıyla izlediğim bir opera oldu Macbeth. Cadı kostümleri uyarlaması oldukça yetersiz geldi.  Ama daha kötü uyarlamalar da var tabi mesela  http://www.youtube.com/watch?v=czOvsrgyE4U  :)

Dünya'dan başka Macbeth cadılar korosu kostümleri


Macbeth, Royal Opera House / Ariodante, Barbican

Burada cadıların ellerindeki ağaç parçaları gibi objelerin ne kadar "cadımsı" durduğuna bir bakın. Yine dünkü operada cadıların tuttuğu o objeleri yine beğenmedim oldukça sıradan plastik objeler gibi göründü.

Kostümler üzerine söylecek çok laf var ama cidden askerlerin başındaki bisiklet kaskını anlamadım. Bilmediğim bir uyarlama mıydı? Bu konuda bir araştırma yapmadım. Ama bari modern bir bisiklet kası olmasaymış daha vintage bir kask olsaymış. Tüm atmosferi bozdu.

Cadılar korosunun kostümleri dışında performansları harika bir profesyonellikteydi. Bütün önyargıma rağmen etkilendim. Koro zaman zaman seyirciyi yoracak derecede ağırdı. Ama bu bir trajedi ve oyun boyunca müzikler performans bunun Shakespeare'in en önemli trajedilerinden biri olduğunu vurgular nitelikteydi. Evet kostümler hariç!

Lady Macbeth'i Nilgün Akkerman canlandrıdrı. Harika bir soprana. Ama Lady Macbeth için @sahsahbaz'ın da dediği gibi Nilgün Hanım gibi tatlı birini değil de daha sert birini bekliyorduk. Ancak bu küçük bir beklentiydi tabi. Ama bir örnek vereyim :


Birgit Nilsson as Lady Macbeth, 1947 http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bnilssonlmacbeth.jpg


Evet oyundan genel olarak bahsedeyim Shakespeare'in kısa ama oldukça önemli bir trajdesi.

Kral Duncan'ın ordusundaki iki general olan Macbeth ve Banco’nun hikayesi. Lady Macbeth, Macbeth'in iktidar hırsını körükleyen bir karakterdir. Daha sonra delirecektir. Bir süre sonra İskoçyalılar toplanıp Macbeth'lerin zulmüne baş kaldırır.



Özetle sanatçılar ve orkestra muhteşemdi. Bu harika oyunu sevmeme sağlayan tek şey kostümleri uyarlayan kişi veya kişiler.

Comments

Popular posts from this blog

Cesaret Ana ve Çocukları - Bertolt Brecht / Devlet Tiyatroları Gösterimi

Cesaret Ana ve Çocukları - Devlet Tiyatroları Gösterimi İki hafta önce İrfan Şahinbaş Atölye tiyatrosunda izlediğimiz oyun ciddi emek isteyen bir oyundu. Seyirci için dahi oldukça yorucu. Oyunun 3 saat olduğunu bilmeden gidince zaten  Brecht 'in tarzı gereği daraltılar basarak izlediğimiz oyun biraz yorucu geldi bize. Daraltı dediysem kötü anlamda değil. Daha önce Brecht okuduysanız veya bir oyununu izleme şansınız olduysa ne demek istediğimi fark etmişsinizdir.  Brecht seyircinin bilincini açık tutmayı amaçlıyor sanırım hep. Oyunda bölümler arasında bir perde iniyor ve o bölümü önceden özetliyor. Bu da yine seyircinin algısını daha açık tutuyor. E haliyle yoruyor tabi. O yüzden bizim gibi bir gece öncesindne az uyku ile gitmeyin. Zaten oyun biraz yoracak sizi. Öyle İstanbul Şehir Tiyatrolarında izlediğiniz kumpanyalar gibi eğlenmeye gelmeyin arkadaşlarınızla (burda bir yergi yok). Oyunla ilgili bir kaç yazı http://nesrinmutlu.blogspot.com/2013/01/cesaret-a...

ulus baker - what is opinion #redtv

ulus baker - what is opinion from RedTv series.